Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

Dánská detektivka Za všechno se platí je již druhý titul v krimi sérii o Konradu Simonsenovi. Pro mě to však byla knižní premiéra, a tak jsem byla - navíc jako čtenář nepříliš sečtělý v žánru krimi - do děje vhozena jako kapr do vod Tichomoří. Naštěstí jsem se však v neznámých literárních vodách rychle rozkoukala a už teď vím, že román těchto autorů rozhodně nebyl mým posledním.


Liselotte a Søren Hammerovi, povoláním učitel a zdravotní sestra, se společně rozhodli zcela změnit zaměření a dali se na psaní krvavých detektivek. Jejich první román Bestie uvnitř (2010, v Česku 2011) se setkal s ohromným úspěchem, a tak na sebe další dvě pokračování nedala dlouho čekat. Za všechno se platí vydalo nakladatelství Host v dubnu 2013, stejné nakladatelství plánuje vydat třetí díl této série, Klub osamělých srdcí, v březnu tohoto roku.

V nehostinné krajině grónských ledovců je znenadání objeveno mrtvé tělo mladé ženy. To spouští v kodaňském oddělení vražd novou vlnu rozsáhlého vyšetřování a vytahování starých případů, jež už byly dávno prohlášeny za uzavřené. Mrtvé tělo Mariany Nygaardové, schované v jednom z ledovců, se navíc až příliš nápadně podobá tělu Catheriny Thomsenové, zavražděné jinak v úplně jinou dobu na úplně jiném místě. Policejním ústředím tedy otřásá mrazivá otázka: kolik žen je tímto psychopatickým zabijákem ještě zavražděno?

Usilovní pracovníci oddělení vražd skoro nespí, aby prověřili každou skulinku v životě podezřelého Andrease Falkenborga, který měl svůj plán promyšlený do posledního detailu. Šéf ústředí Konrad Simonsen řeší nepříjemné zdravotní problémy, spojené s výčitkami svědomí z falešného obvinění z vraždy, jež nevinnému odsouzenému vzalo život. A mladá ambiciózní vyšetřovatelka Paulina Bergová se s vidinou velkého úspěchu do vyšetřování pouští na vlastní pěst, za všechno se ovšem musí platit

Napínavý příběh, neustále nabývající nové a nové okolnosti, způsobil, že jsem se od knihy nemohla odtrhnout. Po dlouhé době to byla navíc publikace, s jejímž jazykem a formou jsem byla naprosto spokojena. Svou zásluhu na tom má jistě i skvělá překladatelka Michaela Weberová, která se dokázala vypořádat s mnohými strašáky, při jejímž překladu spostu tlumočníků selže.

Jelikož to byla moje absolutní severská krimi premiéra, nemůžu ji porovnat s žádnými jinými děly tohoto typu. Přesto se však cítím pevná v kramflecích, když prohlašuji, že jde o velmi dobře napsaný kousek, za který se dánští obyvatelé rozhodně nemusí stydět. Doporučuji ji tak nejen všem milovníkům napínavých detektivek, ale i zkoumavým zvědavcům, do jejichž žánru se kniha přímo neřadí, ale přesto by jejímu přečtění dali šanci. Věřím, že rozhodně nebudou litovat.



Za všechno se platí

autoři: Liselotte a Søren Hammerovi
nakladatelství: Host
překlad: Michaela Weberová
počet stran: 432
vazba: vázaná

Přečtěte si víc o knize Za všechno se platí

1 komentář:

  1. Já si na severskou krimi začínám zvykat a mám ji docela ráda a tohle zní velice dobře! :)

    OdpovědětVymazat

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib