Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]


Autorka veleúspěšné ságy o Harrym Potterovi, britská spisovatelka J.K.Rowlingová, svou poslední knihu, společenský román o malém městečku, adresovala především dospělým čtenářům. Možná právě změna žánru vyvolala mezi čtenáři na tuto knihu tak různorodé ohlasy.

Joanne Rowlingová, píšící pod pseudonymem J.K.Rowlingová, se narodila v Yateu v západní Anglii. Proslula především díky sérii o kouzelnickém učni, slavném Harrym Potterovi, které se už prodalo po celém světě přes 400 milionů výtisků a byla přeložena do více než 69 jazyků. V září roku 2012 Rowlingová vydala knihu, která se však dětské fantasy sérii rozhodně nepodobá. Prázdné místo, v českém překladu Hany Zahradníkové vydané v květnu roku 2013 nakladatelstvím Albatros, je její první dílo pro dospělé čtenáře.

Malé městečko Pagford, ležící na jihozápadě Anglie, je spořádaným obrazem jeho milujících obyvatel, kteří se na chodu města z velké míry podílejí svými čestnými členstvími v městské radě. Po náhlé smrti jednoho z nich, radního Barryho Fairbrothera, se však Pagford otřesná v základech. Dokonce i Barryho největší rivalové jsou zaskočeni a na jeho pohřbu se sejde kromě celého Pagfordu i část obyvatel sousedního města Yarvil.

Obyvatelé jinak poklidného městečka se však musí rychle vzpamatovat. Prázdné místo v radě totiž pro dva znepřátelené tábory, bojující po několik staletí, znamená velkou ztrátu i novou šanci. A tak začíná městem pronikat rozsáhlá síť bojů a intrik. Noví kandidáti do rady navíc musí kromě problémů v pracovním i milostném životě řešit další problém – na webových stránkách obce se objevují tajemné vzkazy zesnulého Fairbrothera, jež na ně na všechny vrhají špínu, která neměla nikdy vyplout na povrch.

Intrikami se pak proplétají komplikované vztahy jednotlivých teenagerů k rodičům i sobě samým, pagfordskou nejchudší čtvrtí zmítá špína a drogy, a ambiciózní sociální pracovnice se snaží zachránit její obyvatele, nedalekou odvykací kliniku, jež má kvůli nedostatku financí těsně před krachem, i svůj vlastní rodinný život, bortící se jako domek z karet.

Pětisetstránkový příběh, popisující životy desítek ústředních postav, zvládla Rowlingová vylíčit se stejnou bravurou, jakou předvedla ve své mistrovské sérii o Harrym Potterovi. Čtenář se tak díky jejímu vypravěčskému umu nechá naprosto strhnout komplikovaným dějem a přestože ho zpočátku může množství postav trochu mást, rychle se v ději zorientuje. Jednotlivé dialogy mezi teenagery jsou však napsány hodně nespisovnou formou, nezkušený čtenář je tak vystavený zkoušce, jež ho může velmi rychle otrávit a to spolu s prvotními haldami postav a zápletek může přispět ke spěšnému odložení knihy.

Právě proto možná tuto objemnou publikaci hodně čtenářů zatratilo. Spoustu z nich však kniha také nadchla a já jejich skupinu hrdě zastupuji. Zanechala ve mně totiž stopu i dlouho poté, co jsem ji uložila zpátky do knihovny. Věřím, že pokud čtenář překoná prvotní nutkání odložit knihu zpět pro přílišnou komplikovanost, nakonec ho zcela pohltí. Nesmí jen čekat další přírustek do světových děl fantasy. To už totiž Rowlingová ponechala za sebou.



Prázdné místo

autor: J. K. Rowlingová
nakladatelství: PLUS
překlad: Hana Zahradníková
počet stran: 544
vazba: vázaná
Přečtěte si víc o knize Prázdné místo

3 komentáře:

  1. Jsi první člověk, který mě na tuto knihu dovedl nalákat :) Já si ji snad nakonec taky přečtu.

    OdpovědětVymazat
  2. Super recenze na to že je první! :)

    OdpovědětVymazat

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib